Tre uker i Nepal

Denne uken så har det skjedd litt forskjellig.

Om mandagen så var jeg med på et hjemmebesøk. De pleier å dra hjem på besøk til personer med Hiv/aids, men har tenkt å utvide til personer som er fysisk syk og ligger til sengs store deler av dagen av ulike årsaker. Det er under helseavdelingen og i samarbeid med ene kirken her i Pokhara. Det var interessant å være med på hjemmebesøk. Jeg skjønte ikke så mye, så måtte tolke ut i fra ansiktsuttrykk og kroppsspråk.

Om tirsdagen var det demonstrasjon mot barnearbeid. Det var avdeling child protection som organiserte demonstrasjonen. Jeg har hjulpet til i forkant med å lage faner. Etter at vi hadde gått i nesten en time, så var det appell og musikkinnslag samt en sketsj. Barnearbeid er dessverre vanlig i Nepal, så det er bra at det blir satt fokus på.

Onsdag – fredag var jeg på rehabsenteret. To av jentene har vist meg nepalsk dans og jeg prøver å lære meg det! Når jeg etterligner det de gjør, så ler de litt, så det ser sikkert veldig komisk ut. Men det er moro da! Jeg har avtalt med ei at hun skal vise meg nepalsk dans på lørdag, så da kan jeg vise de på Rehab at jeg har lært meg det!

Jeg har også vært med på baby shower denne uken. Vi gikk i en times tid. Da vi var fremme, så snakket de litt, sang noen sanger, ba over barnet og mor, ga frukt, sjokolade og en body i gave, også spiste vi.

Til middag, så spiser jeg for det meste ris og dal eller dal bhat som det heter. Det er ris, dal og litt grønnsaker. Noen ganger er det kjøtt også. De spiser ikke ku i Nepal, men buffalo, geit og kylling. Lykken i går var at jeg fikk roti til middag istedenfor ris. Jeg spiste fire stykk sammen med grønnsakene, bønnene og dal. Roti er det samme som paratha! Når jeg er på Rehab, så spiser jeg lunsj sammen med beboerne og de ansatte. Til frokost er det enten pannekaker, frokostblanding med varm melk eller ristet toast. Jeg drikker også te til frokost eller chiya som det heter på nepalsk. Jeg har blitt vant til varm melk i frokostblandingen og å drikke varmt vann til måltidene. I førsten var det rart, men nå hadde det blitt rart å drikke kaldt vann til måltidene eller ha kald melk i frokostblandingen.

Jeg tror det største kultursjokket så langt er hvordan de oppdrar barna sine i Nepal. Jeg har snakket med tre stykk og hørt om det er normalt og det er det. Det er helt greit å slå, fike til babyen, barna og evt hverandre, å skrike til de og heve hånden som en advarsel! Det er helt forferdelig å se. Jeg blir ikke sint, men utrolig lei meg, trist og hjertet mitt brister. Jeg skjønner ikke logikken i å smekke til en baby for at den skal slutte å oppføre seg som en baby, så begynner babyen å gråte og får kjeft for det. Ene personen jeg snakket med fortalte at de i Nepal ikke vet hvordan de skal oppdra barn, så da viderefører de hva de har lært. En annen fortalte at hun kommer til å forbli singel. Hun er i slutten av 20 årene. Hun fortalte at kulturen er at mannen bestemmer hvordan kvinnen skal kle seg, hvilke venner hun skal ha og det er helt greit å slå og skrike og kjefte. Mannen blir veldig kontrollerende i et forhold. Hun fortalte at det er kulturen i Nepal. Så hun vil heller ha sin frihet og være glad enn å være i et slikt forhold. Det er ikke vanskelig å forstå! Den tredje personen jeg snakket med fortalte at lærere på skolen slår barn/ ungdommer med stokk lagd av bambus hvis de ikke oppfører seg. Jeg vet at det var slik i Norge på skolene før også, men det er mange år siden eller hvertfall før jeg startet på barneskolen. Jeg sier ikke at 100% av den nepalske befolkningen gjør dette, men i følge de tre personen jeg har snakket med, så er det så og si alle som gjør dette. Jeg fortalte de tre om hvordan det er i Norge eller hvilke lover som gjelder. Det er voldelige menn og kvinner i Norge også. Jeg fortalte også mitt syn på hva jeg synes om kulturen i Nepal på dette området. Heldigvis så er det to kvinner i kirken jeg går i her i Nepal som har vært på kurs innenfor icdp. Det handler om oppdragelse, hvordan en bør reagere og snakke til barna. De holder kurs i kirken, så kanskje sakte, men sikkert, så snur kulturen om å slå eller true med å slå. Det håper jeg!

Ellers så skal jeg kanskje begynne å ha to timer med nepalsk undervisning for en periode slik at jeg lærer raskere! Nå har jeg en time hver dag og har hatt tilsammen 10 timer. Læreren sier at jeg lærer fort, men jeg synes ikke at jeg lærer fort nok! Jeg lengter etter å ha en samtale på nepalsk, og at det er mer enn hvordan det går, hvor mange familiemedlemmer man har, hvor mange søsken, hvor gammel man er. Jeg vet ikke om jeg klarer å ha en dyp samtale på nepalsk før tiden her er omme, men det er lov å håpe! Å virkelig gjøre sosialt arbeid på rehabsenteret eller få virkelig snakket med folk! Aldri si aldri!

Noen bilder;

Dal bhat

Her kan du se fjellene bak fjellene!

Jeg som skrøt av den rosa paraplyen.. vel den skjermet ikke ordentlig mot solen, så nå har jeg fått kjøpt meg en ordentlig paraply. Den har et slags foring på innsiden! Kjempe deilig å få enda bedre skygge mot sola når man er ute og trasker.

Orange is the new black?

Jeg har fått helt dilla på Mentos! I Norge er det ikke akkurat Mentos jeg kjøper, men nå… Bedre enn sjokolade! Men det er bare fordi sjokoladen smelter så fort og jeg orker ikke det klinet. Pluss at små maur holder seg unna Mentos! Mentos for alle penga! Neida… Joda… Neida…

Regntiden har meldt sinn ankomst for fullt. Nå har det regnet hver dag i noen dager og det begynner tidligere og tidligere. Med regnet kommer torden og lyn. Strømmen går i hytt og pine også.

Regnskyer;

Reklamer

3 kommentarer om “Tre uker i Nepal

 1. Ester Espelund

  Ser veldig spennende ut, men virker også som det er mye å gjøre og veldig mange inntrykk. Har ikke vært inne og lest før i dag, så jeg har ikke fått med alt, men legger merke til at det er flott natur og mye god mat. Hvordan skal du klare matpakken her hjemme igjen?😊 Kos deg videre!

  Ester (kollega)

  Likt av 1 person

  1. Hei 😊
   Så koselig at du har lest bloggen. Det setter jeg pris på! 😊
   Ja, det med matpakken lurer jeg på også. Knekkebrød med ost/smøreost frister ikke helt 😝 Og det er veldig fin natur her med majestetiske fjell! Jeg vet at jeg vil savne fjellene når jeg kommer hjem. Jeg ønsker deg en fin helg 😊

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s